Akne / Acne

Akne (acne vulgaris) även kallat finnar, är en hudsjukdom orsakad av inflammation i talgkörtlarna. Orsaken är dels en överproduktion av talg och närvaro av bakterier. När din hud är i obalans stimuleras talgproduktionen som samlar sig i huden och lockar till sig bakterier. Detta leder till att huden börjar producera fettsyra som irriterar och skadar huden och en inflammation uppstår.

Akne kan komma i många skepnader och vanligt förekommande är tonårsakne samt akne som uppstår vid hormonella förändringar (t.ex. menstruation). Lättare akne kan ofta behandlas genom en god hudhälsa och daglig hudvårdsrutin. Vid måttlig akne är medicinsk hudvård i kombination med kemisk peeling en bra start för att hjälpa dig förhindra utbrott och förbättra ditt hudtillstånd. Vid svårare akne krävs läkarbehandling och receptbelagda läkemedel (antibiotikakur / roacuttan). Vi kan behandla Akne med b.l.a. ansiktsbehandling, dermapen och kemisk peeling.  Behandlingsplanen är unik för varje fall, så vi rekommenderar att boka en kostnadsfri rådgivning för att utreda din situation och vad vi kan hjälpa dig med.  Vissa fall kräver läkarbehandling då recept skall förskrivas, många av dessa läkemedel torkar ut huden varpå t.ex. fuktbehandlingar bör användas som komplement. 

AHA-syra

AHA, även kallat fruktsyror är en förkortning av det engelska ordet Alpha Hydroxy Acid (Alphahydroxisyra) som ofta används i kosmetiska produkter och behandlingar för att snabba på cellförnyelsen. AHA är samlingsnamnet för flera olika typer av syror där de mest effektiva är glykolsyra & mjölksyra. AHA-syrorna är växbaserade och utvinns ur socker.  AHA-syrans egenskaper förbättrar även hudens förmåga att bevara fukt.  AHA syran används ofta när man skall arbeta bort solskador, och används frekvent i ansiktsbehandlingar och kemiska peelingar

Alocepi

Alopeci, även kallat fläckvis håravfall är en autoimmun sjukdom som innebär olika grader av håravfall. Sjukdomen grundar sig i att immunsystemet blivit för starkt och slagit ut aktiviteten i hårsäckarna så att håret faller av.  Man är än idag osäker på hur sjukdomen uppstår. Stress har länge varit sett som en stor faktor bakom alocepi, men de vetenskapliga beläggen för detta är små. 

Ansiktsbehandling

En avslappnande behandling som innehåller hudanalys, rengöring, portömning och massage. För problemhy fokuserar behandlingen kring dessa. Vi rekommenderar att använda sig av ansiktsbehandling som en del i sin hudvårdsrutin. Läs mer om ansiktsbehandling 

Ansiktsmask

En ansiktsmask är en rengöringsprodukt vi ofta använder i våra behandlingar.  Den gör huden mjuk, ökar hudcirkulationen och återfuktar. När man tar bort ansiktsmasken har man även avlägsnat smuts och döda hudceller. Egenskaperna hos en ansiktsmask är likvärdiga med en skrubbkräm, fördelen för ansiktsmasken är att den är mer skonsam och återfuktar huden. Det finns många olika sorters ansiktsmasker. Masken kan vara av gelé, lera, kräm eller såkallad peel-off. Vi använder oss av ansiktsmasker i våra behandlingar men dessa skiljer sig dels från behandling men också från fall till fall. 

Ansiktsmassage / Dekolltagemassage

Ansiktsmassage är precis vad det låter som. Massage för ansikte, nacke ner mot dekolletage (betyder urringning). 

Antiseptisk

Att något är anti-septiskt, t.ex en kräm eller vätska innebär att innehållet verkar för att döda eller motverka tillväxten av t.ex bakterier. Översätts  Anti (mot) Sepsis (Föruttnelse) 

Bakterier

Bakterier är mycket små encelliga organismer som finns nästan överallt. Dessa delas generellt upp i goda och dåliga bakterier.  När en bakterie tagit sig förbi kroppens immunförsvarssystem och bli kvar i kroppen uppstår en infektion. 

Biosurface Peel

En behandlingsform för kemisk peeling från Dermalogica.  Läs mer om BioSurface Peel 

Blandad hy

Att ha blandhy innebär att man har olika hudtyper på olika delar av ansiktet.  Det kan t.ex. växla mellan torrt och fuktigt. Är du osäker på vilken hudtyp du har erbjuder vi hudkonsultation

Blåljusbehandling

Blåljus är en behandling vi erbjuder för inflammerad acne. Ljuset verkar bakteriedödande och hämmar den bakteritillväxt som sker nere i hudens talgkörtlar. Läs mer om blåljusbehandling 

Bruna fläckar

Även kallade pigmentförändringar, födelsemärken, leverfläckar eller nevi (sg. nevus). De kan vara medfödda men vanligtvis framträder dessa från man är barn och uppåt.  Uppkomsten avtar med åldern och det är ovanligt att få nya efter 40 års ålder.  

Om du har problem med dina födelsemärken och vill avlägsna dem kan vi ta bort dessa med hjälp av diatermi  

Brustna kärl

Brustna kärl är ytliga blodkärl som tydligt syns. Dessa är vanligtvis placerade antingen på benen (och kallas då för ådernät) eller i ansiktet. Att ha brustna kärl är ett vanligt problem som många lider av. Lyckligtvis är det enkelt att behandla. Diatermi och IPL är två behandlingssätt vi erbjuder för att avlägsna brustna kärl. 

Dermapen

Dermapen eller microneedling är en behandlingsmetod som behandlar framförallt ärr, rynkor och förstorade porer.  Dermapen (Maskinen) orsakar en kontrollerad skada i huden med hjälp av nålar,  som en naturlig reaktion vill din hud reparera skadan och kollagentillväxten tilltar.  Resultatet av behandlingen är alltså ett förminskat ärr eller en förhyngrad hud.  Effekten av Dermapen kan jämföras med den som ges av t.ex. fraktionerad laser, men biverkningarna är färre och återhämtningstiden kortare. 

Läs mer om dermapen 

Diatermi

Diatermi är en medicinsk behandling med flera användningsområden, bl.a. permanent hårborttagning och borttagning av t.ex. fibromer eller leverfläckar.  Diatermi översatt till svenska betyder genom värme. Grundprincipen är att man bränner vävnad med hjälp av elström och en tunn nål. Svaga strömimpulser tar död på de hårproducerande cellerna i hårroten. Vid hårborttagning med diatermi bränner vi bort de tunna blodkärl som ger näring åt hårväxten. Hårstrået dör eller tunnas ut med upprepade behandlingar tills önskad effekt är uppnådd.  Läs mer om diatermi 

Diatermicertifikat

Ett certifikat uträttat av SHR (Sveriges Hudterapeuters Riksorganisation) kallat Certifikat för Nålepilation är en fortbildning i tekniken epilering, dvs hårborttagning med nål. 3 yrkesverksamma år krävs för att kunna ta det här certifikatet, vi som innehar certifikatet får ta emot remisspatienter från Landstinget. 

Drs program

Dr:s program är en serie kemiska peeling från Dermalogica. Denna skall helst kombineras med speciella dag- och nattkrämer hemma mellan behandlingarna då behandlingen är stark. Samtliga peelings är baserad på glykolsyra (AHA). I serien ingår fyra olika upplägg där man kan välja behandling baserat på vilken hudtyp: normal, känslig, fet eller åldrad hy. 

Epidermabrasio

Epidermabrasio / Kristallbehandling är en ansiktsbehandling där huden slipas med kristaller för att avlägsna döda hudceller.

Läs mer om epidermabrasio här 

Exfoliering

Exfoliering innebär att man avlägsnar döda celler från hudytan och samtidigt stimulerar nybildningen. Man brukar säga att en produkt kan vara exfolierande. När produkten används under kontroll av en hudterapeut kan en rad olika hudproblem behandlas, såsom akne, ojämn, mörk pigmentering i ansiktet

Fet hy

Fet hy är en hudtyp som kännetecknas av att den ofta är ofta oljig och har en benägenhet att utveckla besvärande pormaskar och finnar. Orsaken till att huden är fet är en överproduktion av talg.  Det är viktigt att återfukta en fet hy så att överproduktion av talg stannar. 

Fibromer

En fibrom är en slags benign (godartad) tumör som består av bindvävsceller samt kollagen. Även om den är ofarlig kan den upplevas störande och det finnas kosmetiska skäl till att  ta bort den. Vi bränner enkelt bort fibromer och behandlingen är i stort sett smärtfri, snabb och ger inga ärr.  Läs mer om ta bort fibromer med Diatermi

Fina linjer

Samlingsnamn för de linjer man kan urskilja på ansiktet som ej blivit till rynkor ännu.  För att motverka dessa skall man ett sköta om sin hud och undvika skadliga faktorer såsom för mycket sol. Vill man åtgärda dessa fina linjer med såkallad hudföryngring erbjuder vi behandling med IPL och Dermapen för detta ändamål. 

Formning av bryn

För att få upprätthålla en mer vaken blick formas bryn. Vi formar och använder oss av varmvax i våra behandlingar för att få så rent som möjligt och för att det upplevs som en bekvämare behandlingsmetod för kunden än med endast plockning med pincett.

 

Frikort

Frikort, även kallat högkostnadsskydd. Du betalar ett maxbelopp i patientavgifter under ett år inom hela vårdkedjan. När du uppnått maxbeloppet får du ett frikort som ger dig rätt till kostnadsfri vård. Högkostnadsskyddet innebär att du inte behöver betala mer än ett visst belopp i patientavgifter under ett år. 

Fytinsyra

Fytinsyra är en syra som hittas naturligt i bl.a. spannmål och grönsaker. Det agerar som sädens naturliga försvar och denna syra används ofta i hudvårdsprodukter.  När man använder sig av fytinsyra för detta ändamål avlägsnar man döda och pigmenterade hudceller samt uppnår en jämnare hudton.

Hormonella förändringar
Hudanalys
Hudbristning
Hudcirkulation
Hudelasticitet
Hudföryngring / Skin rejuvenation
hudhygienistcertifikat
Hudhälsa
Hudkonsultation
Hudstruktur
Hudtillstånd
Hudtyp
Huduppstramning
Hudvårdsrutin
Hydroxisyror
Hårcell
Hårfollikeln
Inflammation
Inre faktorer
IPL
IPL Certifikat
Istmusceller
Kemisk Peeling
Kollagen
Komodogena ingredienser
Känslig hy
Landsting
Laser certifikat
Lymfkörtlar
Lyster
Microneedling
Milier
Mjölksyra
Normal hy
Oönskad hårväxt
Peeling
Permanent hårborttagning
pH-balans
Pigmentering
Pigmentfläckar
Pormask
Porrengöring
Porrengöring
Psoriasis
Remiss
Rodnad
Rosacea
Ryggbehandling
Ryggbehandling
Rynkor
Salisylsyra
SHR
Sliten hud
Soboriska keratoser
Sockerrörsextrakt
Solskadad hy
Stora porer
Svullnad
Talgkörtel
TCA-syra
Torr hy
Vaxning
Yttre faktorer
Åldrad hud
Återväxt
Ärr
Ögonserum