Bruna Fläckar

Bruna fläckar, även kända som pigmentfläckar eller hyperpigmentering, är ett vanligt hudproblem som många människor stöter på. Dessa fläckar kan vara ett resultat av olika faktorer och kan påverka din hudens utseende. Låt oss börja med några snabba fakta om bruna fläckar.Bruna fläckar uppstår när pigmentet melanin produceras i överskott i vissa områden av huden. Det kan resultera i mörkare fläckar jämfört med omgivande hud. Dessa fläckar kan variera i storlek och form och förekomma på olika delar av kroppen, inklusive ansiktet, händerna, och andra exponerade områden. De är vanliga hos personer i alla åldrar och hudtyper.

Bakgrundsbild av Kerstin Esberg för mobil vy
Författare: Kerstin Esberg Senast uppdaterad: 2023-09-05

Kerstin är auktoriserad hudterapeut, tidigare ledamot av SHR och har arbetat i egen regi sedan 1984

Vad orsakar bruna fläckar?

För att förstå hur man behandlar bruna fläckar är det viktigt att känna till de vanligaste orsakerna till deras uppkomst. Här är några faktorer som kan leda till bruna fläckar:

 • Solen och UV-strålning: Överexponering för solen är en av de främsta orsakerna till bruna fläckar. UV-strålning stimulerar produktionen av melanin som ett skydd mot solens skadliga effekter.
 • Åldrande: Åldrande kan medföra att huden blir mer benägen för pigmentförändringar, inklusive bruna fläckar.
 • Hormonella förändringar: Graviditet, preventivmedel och hormonterapi kan påverka hormonbalansen och öka risken för pigmentfläckar.
 • Inflammation och skador: Inflammation i huden, till exempel från akne eller sår, kan ibland leda till hyperpigmentering som kallas postinflammatorisk hyperpigmentering.
Det är viktigt att vara medveten om dessa orsaker för att förebygga och behandla bruna fläckar effektivt.

Hur ser bruna fläckar ut?

Bruna fläckar kan variera i utseende och form, men de har gemensamt att de är mörkare än omgivande hud. Här är några exempel på hur bruna fläckar kan se ut:

 • Solskador: Dessa bruna fläckar kan vara små eller stora och förekomma främst på områden som är mest exponerade för solen, som ansiktet och händerna.
 • Åldersfläckar: Dessa fläckar är vanligare hos äldre personer och kan vara platta och oregelbundna i formen.
 • Melasma: Detta är en typ av pigmentering som oftast påverkar kvinnor och kan orsaka större, mörka fläckar på ansiktet.
 • Postinflammatorisk hyperpigmentering: Dessa fläckar kan vara resultatet av hudskador från akne, sår eller andra inflammatoriska tillstånd.
Att känna igen de olika typerna av bruna fläckar är viktigt för att kunna välja rätt behandling.

Behandla bruna fläckar

Vi behandlar bruna fläckar med följande behandlingar:

Förväntat resultat vid behandling

När det gäller behandling av bruna fläckar är det viktigt att ha realistiska förväntningar på resultaten. Effekterna av behandlingen kan variera beroende på fläckens typ och svårighetsgrad, men här är några förväntade resultat:

 • Ljusare fläckar: Effektiva behandlingar kan göra bruna fläckar ljusare, vilket minskar deras synlighet.
 • Jämnare hudton: Behandlingen kan bidra till att jämna ut hudtonen och minska ojämnheterna.
 • Förhindra återkomst: Vissa behandlingar kan också hjälpa till att förhindra återkomsten av bruna fläckar, särskilt om exponering för solen minimeras.
 • Förbättrad hudkvalitet: Behandlingarna kan ge huden en mer strålande och ungdomlig look.
Det är viktigt att vara tålmodig och följa behandlingsplanen noggrant för att uppnå de önskade resultaten.

Egenvård

För att hantera bruna fläckar och förhindra deras återkomst finns det flera åtgärder du kan vidta som en del av din egenvård:

 • Använd solskydd: Använd alltid solskyddsmedel med högt SPF för att skydda din hud från solens skadliga UV-strålar.
 • Hudvård: Använd hudvårdsprodukter som innehåller ingredienser som kan hjälpa till att ljusa upp bruna fläckar, såsom vitamin C och glykolsyra.
 • Undvik överdriven exponering för solen: Minska tiden du spenderar i starkt solljus och använd skyddande kläder och hattar.
 • Konsultera en hudterapeut eller dermatolog: Om du har bruna fläckar som oroar dig mycket, är det klokt att rådfråga en professionell hudterapeut eller dermatolog för råd och behandling.
Egenvård är en viktig del av att hantera bruna fläckar och upprätthålla en klar och jämn hudton. Att följa dessa riktlinjer kan hjälpa dig att förbättra utseendet på din hud och känna dig mer självsäker.