Elastisk Hud

Elastisk hud är nyckeln till en ungdomlig och frisk utstrålning. Det är den typ av hud som känns fast, smidig och som har förmågan att återgå till sin ursprungliga form efter att ha blivit sträckt eller komprimerad. Många av oss strävar efter att behålla eller återfå denna elastiska kvalitet i vår hud, och det är där hudterapeuter kan spela en avgörande roll. I den här artikeln kommer vi att utforska vad elastisk hud är och hur behandlingar och hudvård kan hjälpa till att bevara eller förbättra dess egenskaper.

Bakgrundsbild av Kerstin Esberg för mobil vy
Författare: Kerstin Esberg Senast uppdaterad: 2023-09-05

Kerstin är auktoriserad hudterapeut, tidigare ledamot av SHR och har arbetat i egen regi sedan 1984

Vad orsakar elastisk hud?

För att förstå hur man kan behandla elastisk hud är det viktigt att förstå de underliggande orsakerna till dess förlust eller försämring. Här är några av de vanliga faktorer som kan orsaka förlusten av elastisk hud:

 • Åldrande: Naturligt åldrande är en av de främsta orsakerna till att huden förlorar sin elasticitet. Med tiden minskar produktionen av kollagen och elastin, vilket är de viktigaste proteinerna som ger huden dess spänst.
 • Solens skadliga effekter: UV-strålning från solen kan bryta ned kollagen och elastin i huden, vilket leder till att huden förlorar sin elasticitet och blir mer benägen för rynkor och slapphet.
 • Rökning: Rökning påverkar blodflödet till huden negativt och minskar syre och näringsämnen som behövs för att bevara hudens elasticitet.
 • Snabba viktfluktuationer: Upprepade viktökningar och viktnedgångar kan sträcka huden och orsaka förlust av elasticitet.
 • Ohälsosam kost: En dålig kost som är bristfällig på viktiga näringsämnen kan påverka hudens hälsa och elasticitet negativt.

Hur ser elastisk hud ut?

Elastisk hud kännetecknas av dess förmåga att studsa tillbaka och förbli smidig. När du drar i huden ska den snabbt återgå till sin ursprungliga form utan att visa permanenta veck eller rynkor. Hud med god elasticitet har en frisk lyster och känns fast att röra vid. Å andra sidan kan förlusten av elasticitet göra att huden känns slapp, veckad och visar tecken på åldrande, inklusive rynkor och fina linjer.

Behandla elastisk hud

Vi behandlar elastisk hud med följande behandlingar:

Förväntat resultat vid behandling

Behandlingar och hudvård kan vara mycket effektiva för att återfå eller förbättra hudens elasticitet. När du konsulterar en erfaren hudterapeut kan du förvänta dig följande fördelar vid behandling av elastisk hud:

 • Minskad rynkor och fina linjer: Genom användning av olika behandlingsmetoder som laserterapi, kemiska peelingar eller fillers kan rynkor och fina linjer reduceras avsevärt.
 • Förbättrad hudens textur: Behandlingar som mikronålning och dermapen kan förbättra hudens struktur och ge en jämnare yta.
 • Ökad fasthet: Ansiktslyft och radiofrekvensbehandlingar kan hjälpa till att strama upp slapp hud och öka fastheten.
 • Bättre hudens ton: Laserbehandlingar kan hjälpa till att jämna ut hudtonen och minska synligheten av pigmentförändringar.
 • Förnyad lyster: Hudvård med antioxidanter och rätt näring kan hjälpa till att återställa hudens lyster och vitalitet.

Egenvård

För att upprätthålla och förstärka resultaten av behandling är egenvård en viktig komponent. Här är några tips för egenvård av elastisk hud:

 • Använd solskydd: Skydda din hud från solens skadliga strålar genom att använda solskyddsfaktor och bära skyddande kläder.
 • Rätt näring: En balanserad kost rik på vitaminer och antioxidanter kan hjälpa till att stärka hudens hälsa.
 • Undvik rökning och överdriven alkoholkonsumtion: Dessa vanor kan påverka hudens elasticitet negativt.
 • Lämplig hudvård: Använd hudvårdsprodukter som passar din hudtyp och ålder för att främja elasticitet och lyster.
 • Rengöring och återfuktning: Håll din hud ren och återfuktad dagligen för att bevara dess smidighet.
 • Regelbunden träning: Fysisk aktivitet kan förbättra cirkulationen och stärka hudens struktur.