Fibromer

Fibromer, även kända som fibromat eller dermatofibrom, är godartade (icke-cancerösa) tumörer som utvecklas i huden. De är vanliga och förekommer ofta som små knölar eller knutor under huden. Även om fibromer är ofarliga i sig själva, kan de ibland orsaka obehag eller kosmetiska bekymmer. I denna artikel kommer vi att utforska mer om fibromer och hur de kan behandlas.

Bakgrundsbild av Kerstin Esberg för mobil vy
Författare: Kerstin Esberg Senast uppdaterad: 2023-09-05

Kerstin är auktoriserad hudterapeut, tidigare ledamot av SHR och har arbetat i egen regi sedan 1984

Vad orsakar fibromer?

Orsakerna till fibromer är inte helt klara, men det finns några faktorer som tros spela en roll i deras utveckling:Genetik: Det finns en ärftlig komponent i många fall av fibromer. Om någon i din familj har haft fibromer, kan du vara mer benägen att utveckla dem.Trauma eller skada: Fibromer kan ibland utvecklas som svar på tidigare skador eller trauma mot huden.Hormonella förändringar: Vissa hormonella förändringar, som de som sker under graviditet, kan påverka bildandet av fibromer.

Hur ser fibromer ut?

Fibromer manifesterar sig oftast som små, hårda knutor eller knölar som sitter under huden. De kan vara färgade i nyanser av brun, röd, rosa eller brunsvart och varierar i storlek. Fibromer är vanligtvis smärtfria men kan vara ömma om de utsätts för tryck eller skada. Deras yta kan vara slät eller något knottrig.

Behandla fibromer

Vi behandlar fibromer med följande behandlingar:

Förväntat resultat vid behandling

Behandlingen av fibromer kan variera beroende på deras storlek, plats och eventuella besvär de orsakar. Här är några behandlingsalternativ och de förväntade resultaten:Kirurgisk avlägsnande: Om fibromet är störande eller orsakar obehag, kan det avlägsnas kirurgiskt. Resultatet är vanligtvis ett borttaget fibrom och en snabb läkning av såret.Kryoterapi: Genom att frysa fibromet med flytande kväve kan det avlägsnas. Resultatet är vanligtvis en avskalad fibrom och något rodnad som snart försvinner.Laserbehandling: Laserbehandling kan användas för att förstöra fibromet genom värme. Resultatet är vanligtvis en minskning i storlek eller försvinnande av fibromet.Injektionsbehandlingar: Ibland kan injektioner av kortikosteroider användas för att minska inflammationen och storleken på fibromet.

Egenvård

Efter behandlingen eller om du väljer att inte behandla dina fibromer, finns det några egenvårdsåtgärder du kan vidta:Skydda huden: Undvik att repa eller skrapa fibromerna, eftersom detta kan orsaka obehag eller infektion.Solskydd: Använd solskyddsmedel eller skydda fibromerna från direkt solljus för att förhindra förändringar i färg.Hudvård: Håll huden ren och fuktig för att minimera eventuell irritation eller klåda.Konsultera en hudterapeut eller dermatolog: Om du är osäker på hur du ska ta hand om dina fibromer eller om de orsakar besvär, konsultera en professionell för råd och behandlingsalternativ.Att förstå fibromer och deras behandlingsalternativ kan hjälpa dig att hantera detta vanliga hudtillstånd. Om du har fibromer som du vill behandla eller om du har några frågor eller bekymmer, är det alltid bäst att rådgöra med en hudläkare eller specialist för att få den bästa vård och rådgivning som är skräddarsydd för din situation.