Generande Hårväxt

Generande hårväxt, även känt som hirsutism, är ett vanligt problem som många människor står inför. Det innebär att oönskad hårväxt förekommer på områden där det vanligtvis inte är så påtagligt, såsom ansikte, bröst, rygg eller buk. Detta tillstånd kan vara frustrerande och påverka självkänslan hos de som drabbas av det. I denna artikel kommer vi att utforska generande hårväxt mer ingående och ta upp behandlingsalternativ.

Bakgrundsbild av Kerstin Esberg för mobil vy
Författare: Kerstin Esberg Senast uppdaterad: 2023-09-05

Kerstin är auktoriserad hudterapeut, tidigare ledamot av SHR och har arbetat i egen regi sedan 1984

Vad orsakar generande hårväxt?

Orsakerna till generande hårväxt kan variera och inkluderar:Hormonell obalans: En av de vanligaste orsakerna till hirsutism är en överproduktion av manliga könshormoner, särskilt testosteron, hos kvinnor. Detta kan bero på medicinska tillstånd som polycystiskt ovariesyndrom (PCOS) eller binjurebarkhyperplasi.Genetik: Generande hårväxt kan också vara ärftlig och förekomma i familjer.Vissa mediciner: Vissa läkemedel, som anabola steroider eller vissa antidepressiva medel, kan orsaka ökad hårväxt som en biverkning.Underliggande medicinska tillstånd: Vissa sjukdomar och tillstånd, såsom Cushings syndrom, kan orsaka hirsutism.

Hur ser generande hårväxt ut?

Generande hårväxt manifesterar sig som oönskad, mörk och tjock hårväxt på områden där kvinnor vanligtvis har finare och ljusare hår. Det kan förekomma på följande platser:Övre läppHakaKindernaBröstRyggBukÖvre delen av lårenHåret som växer i dessa områden kan vara mer likt manligt kroppsbehåring och kan orsaka kosmetisk oro.

Behandla generande hårväxt

Vi behandlar generande hårväxt med följande behandlingar:

Förväntat resultat vid behandling

Behandlingen av generande hårväxt beror på dess orsak och svårighetsgraden av tillståndet. Här är några vanliga behandlingsalternativ:Hormonell behandling: Om orsaken till generande hårväxt är hormonell obalans kan läkaren föreslå hormonella behandlingar för att balansera hormonerna. Detta kan inkludera p-piller eller antiandrogena läkemedel.Laserhårborttagning: För att ta bort oönskad hårväxt permanent kan laserhårborttagning vara ett effektivt alternativ. Det fungerar bäst på mörkt hår och ljus hud.Elektrolys: Elektrolys är en annan metod för permanent hårborttagning som fungerar genom att förstöra hårsäckarna med elektrisk energi.Hårborttagningskrämer: Vissa över-the-counter krämer kan användas för tillfällig hårborttagning, men de ger vanligtvis inte permanenta resultat.

Egenvård

För att hantera generande hårväxt på egen hand kan du överväga följande åtgärder:Rakning: Du kan raka områden med generande hårväxt regelbundet. Detta ger en tillfällig lättnad, men håret kommer att växa tillbaka.Vaxning eller plockning: Vaxning eller plockning kan också användas för att ta bort oönskat hår temporärt. Detta kan vara smärtsamt och ge kortvariga resultat.Konsultera en specialist: Om generande hårväxt påverkar din självkänsla eller om du är osäker på behandlingsalternativ, konsultera en specialist som kan erbjuda rådgivning och skräddarsydda behandlingsalternativ.Generande hårväxt kan vara en utmanande fråga, men det finns många behandlingsalternativ tillgängliga för att hantera den. Att prata med en hudterapeut eller dermatolog är ett viktigt första steg för att hitta rätt behandling för dig och få tillbaka självförtroendet.