Pigmenteringar

Pigmenteringar är ett vanligt hudproblem som påverkar människor i alla åldrar och hudtyper. Dessa färgförändringar på huden kan vara estetiskt störande, men det finns effektiva sätt att behandla och förbättra dem. Låt oss ta en snabb titt på vad pigmenteringar är och hur de kan hanteras.

Bakgrundsbild av Kerstin Esberg för mobil vy
Författare: Kerstin Esberg Senast uppdaterad: 2023-09-05

Kerstin är auktoriserad hudterapeut, tidigare ledamot av SHR och har arbetat i egen regi sedan 1984

Vad orsakar pigmenteringar?

För att förstå hur man behandlar pigmenteringar är det viktigt att veta vad som kan orsaka dem. Här är några vanliga orsaker till pigmenteringar:

 • 1. **Solens skadliga strålar:** Överexponering för solen är en av de främsta orsakerna till pigmenteringar. UV-strålning kan stimulera ökad produktion av melanin, pigmentet som ger färg åt huden.
 • 2. **Åldrande:** Med åldern minskar hudens förmåga att jämnt fördela melanin, vilket kan leda till fläckig hudton och pigmenteringar.
 • 3. **Hormonella förändringar:** Graviditet, användning av hormonella preventivmedel eller hormonella obalanser kan påverka hudens pigmentering och orsaka melasma, en typ av pigmentering.
 • 4. **Ärftlighet:** Vissa personer kan vara genetiskt predisponerade för att utveckla pigmenteringar.
Att känna till de bakomliggande orsakerna till dina pigmenteringar är nyckeln till att välja rätt behandlingsmetod.

Hur ser pigmenteringar ut?

Pigmenteringar kan variera i utseende och intensitet, och de kan förekomma på olika delar av kroppen. Här är några vanliga typer av pigmenteringar och hur de kan se ut:

 • 1. **Solfläckar:** Dessa är bruna fläckar som vanligtvis förekommer på områden som är mest utsatta för solen, som ansikte, händer och dekolletage.
 • 2. **Melasma:** Detta är en typ av pigmentering som ofta förekommer under graviditet och kännetecknas av mörka fläckar i ansiktet, vanligtvis på kinderna, överläppen och pannan.
 • 3. **Åldersfläckar:** Äldre personer kan utveckla ljusa bruna fläckar på huden, främst på händerna och ansiktet.
 • 4. **Postinflammatorisk hyperpigmentering:** Efter en inflammation, som akne eller skada på huden, kan området drabbas av ökad pigmentering och bli mörkare än omgivande hud.
Det är viktigt att identifiera vilken typ av pigmenteringar du har för att kunna välja rätt behandlingsmetod.

Behandla pigmenteringar

Vi behandlar pigmenteringar med följande behandlingar:

Förväntat resultat vid behandling

När det kommer till behandling av pigmenteringar finns det flera alternativ tillgängliga. Resultaten kan variera beroende på typen av pigmentering och behandlingsmetod, men här är några förväntade resultat vid behandling:

 • 1. **Minskad synlighet:** En effektiv behandling kan minska synligheten av pigmenteringar, vilket resulterar i en jämnare hudton.
 • 2. **Ljusare hud:** Pigmenteringar kan bli ljusare och mindre framträdande efter behandling.
 • 3. **Förbättrad hudtextur:** Vissa behandlingsmetoder kan förbättra hudens textur och ge den en jämnare yta.
 • 4. **Ökad självförtroende:** Genom att minska synliga pigmenteringar kan behandlingen öka ditt självförtroende och självkänsla.
Det är viktigt att notera att resultatet kan ta tid och kräva tålamod, och att regelbunden vård och solskydd är nödvändiga för att bibehålla resultaten.

Egenvård

För att förebygga och hantera pigmenteringar på egen hand finns det flera steg du kan ta:

 • 1. **Använd solskydd:** Applicera dagligen ett brett spektrum solskyddsmedel med högt SPF för att skydda din hud mot solens skadliga strålar.
 • 2. **Använd hudvårdsprodukter:** Produkter med ingredienser som C-vitamin och glykolsyra kan hjälpa till att minska pigmenteringar och förbättra hudens lyster.
 • 3. **Undvik överdriven exponering för solen:** Begränsa tiden du tillbringar i starkt solsken, särskilt under middagstimmen när solen är starkast.
 • 4. **Konsultera en hudterapeut:** Om du har allvarliga pigmenteringsproblem eller vill ha professionell rådgivning, sök hjälp från en erfaren hudterapeut eller dermatolog.
Att hantera pigmenteringar kräver en helhetsinriktad strategi som inkluderar solskydd, lämpliga hudvårdsprodukter och vid behov professionell behandling. Med rätt vård kan du uppnå en jämn och strålande hud även om du har problem med pigmenteringar.