Pormaskar

Pormaskar är ett vanligt hudproblem som många av oss ställs inför. Dessa små, öppna porer på huden kan vara irriterande och påverka vårt självförtroende. Låt oss börja med att ta en snabb titt på vad pormaskar egentligen är och hur de kan påverka vår hud.Pormaskar är små öppningar i hudens yta där talgkörtlar har blivit igentäppta av överskott av olja, döda hudceller och ibland även bakterier. Dessa igentäppta porer kan vara öppna (svarta pormaskar) eller stängda (vita pormaskar). De förekommer oftast i ansiktet, särskilt i t-zonen (panna, näsa och haka), men kan också finnas på andra delar av kroppen.

Bakgrundsbild av Kerstin Esberg för mobil vy
Författare: Kerstin Esberg Senast uppdaterad: 2023-09-05

Kerstin är auktoriserad hudterapeut, tidigare ledamot av SHR och har arbetat i egen regi sedan 1984

Vad orsakar pormaskar?

För att förstå hur man behandlar pormaskar är det viktigt att veta vad som orsakar dem. Här är några vanliga orsaker till pormaskar:

 • 1. **Överskott av talg:** En av de främsta orsakerna till pormaskar är överskott av talg, den naturliga olja som produceras av vår hud. När talgkörtlar överproducerar olja kan porerna täppas till och bilda pormaskar.
 • 2. **Ansamlade döda hudceller:** Döda hudceller som inte avlägsnas ordentligt kan också bidra till igentäppta porer och pormaskar.
 • 3. **Bakterier:** Bakterier på huden kan orsaka inflammation och bidra till bildandet av pormaskar.
 • 4. **Hormonella förändringar:** Hormonella förändringar, särskilt under tonåren och vid menstruation, kan öka produktionen av talg och leda till pormaskar.
Det är viktigt att känna till de underliggande orsakerna till dina pormaskar för att kunna välja rätt behandlingsmetod.

Hur ser pormaskar ut?

Pormaskar kan ha olika utseenden beroende på om de är öppna eller stängda:

 • 1. **Svarta pormaskar:** Dessa är öppna pormaskar som har en mörk eller svart prick i mitten. Färgen beror på oxiderat talg och döda hudceller som har utsatts för luft.
 • 2. **Vita pormaskar:** Vita pormaskar är stängda och har en vit eller hudfärgad yta. De kan vara små och diskreta eller större och mer påtagliga.
Pormaskar förekommer ofta i klungor och kan ge huden en ojämn och knottrig känsla.

Behandla pormaskar

Vi behandlar pormaskar med följande behandlingar:

Förväntat resultat vid behandling

När det kommer till att behandla pormaskar finns det flera alternativ att överväga. Resultaten kan variera beroende på typen av pormaskar och behandlingsmetod, men här är några förväntade resultat vid behandling:

 • 1. **Minskad synlighet:** Effektiva behandlingar kan minska synligheten av pormaskar och göra huden jämnare.
 • 2. **Renare och klarare hud:** Pormaskarbehandlingar kan hjälpa till att avlägsna överflödig talg och döda hudceller, vilket ger en klarare hud.
 • 3. **Förbättrad hudtextur:** Vissa behandlingsmetoder kan förbättra hudens textur och göra den mjukare och mer jämn.
 • 4. **Förhindra återkommande pormaskar:** Rätt vård kan minska risken för att nya pormaskar bildas.
Det är viktigt att förstå att resultatet kan ta tid och att det krävs regelbunden vård och rätt hudvårdsrutin för att bibehålla resultatet.

Egenvård

För att förebygga och behandla pormaskar på egen hand finns det flera steg du kan ta:

 • 1. **Rengöring:** Tvätta ditt ansikte regelbundet med en mild rengöring för att avlägsna överflödig olja och döda hudceller.
 • 2. **Använd hudvårdsprodukter:** Produkter som innehåller salicylsyra eller glykolsyra kan hjälpa till att hålla porerna rena.
 • 3. **Undvik att klämma:** Undvik att klämma eller pilla på pormaskar, eftersom det kan leda till inflammation och ärrbildning.
 • 4. **Konsultera en hudterapeut:** Om du har svåra pormaskar eller vill ha professionell rådgivning, sök hjälp från en erfaren hudterapeut eller dermatolog.
Att ta hand om dina pormaskar kräver tålamod och en regelbunden hudvårdsrutin. Med rätt vård och behandling kan du uppnå en klarare och jämnare hud.