Röd Näsa

En röd näsa kan vara mer än bara ett tillfälligt missöde på grund av en kyla eller allergi. För många människor är en ihållande röd näsa ett påtagligt besvär som kan påverka både självförtroende och bekvämlighet. I denna artikel kommer vi att utforska vad en röd näsa är, varför den uppstår, och hur en hudterapeut kan hjälpa till med behandling och hantering av detta vanliga hudproblem.

Bakgrundsbild av Kerstin Esberg för mobil vy
Författare: Kerstin Esberg Senast uppdaterad: 2023-09-05

Kerstin är auktoriserad hudterapeut, tidigare ledamot av SHR och har arbetat i egen regi sedan 1984

Vad orsakar röd näsa?

För att effektivt behandla och hantera en röd näsa är det viktigt att förstå de olika faktorer som kan orsaka detta besvär. Röd näsa kan ha flera olika orsaker, inklusive:

 • Rosacea: En av de vanligaste orsakerna till en röd näsa är rosacea, en kronisk hudsjukdom som påverkar blodkärlen i ansiktet och kan orsaka rodnad och svullnad.
 • Allergier: Allergiska reaktioner på pollen, damm, eller andra allergener kan leda till rinnande näsa och rodnad.
 • Solkänslighet: En känslighet för solen kan orsaka rodnad och brännande känslor på näsan, särskilt hos personer med ljus hy.
 • Kyla och torr luft: Vinterkylan och torr luft kan påverka näsans hud och orsaka rodnad och fjällning.
 • Hudirritation: Användning av hårda hudvårdsprodukter eller frekvent nässnytning kan irritera näsans hud och orsaka rodnad.

Hur ser röd näsa ut?

En röd näsa kan ha olika utseenden beroende på dess orsak. Det kan vara en diffus rodnad över hela näsan eller mer koncentrerad till vissa områden. Huden kan vara varm och inflammerad, och ibland kan små blodkärl vara synliga på näsytan. För personer med rosacea kan näsan vara extra benägen att rodnad och svullnad, och i vissa fall kan det även utvecklas knottror och finnar.

Behandla röd näsa

Vi behandlar röd näsa med följande behandlingar:

Förväntat resultat vid behandling

Behandling av en röd näsa kan vara framgångsrik och ge betydande förbättringar. Genom att konsultera en erfaren hudterapeut kan du förvänta dig följande resultat vid behandling:

 • Minskad rodnad: Med rätt behandlingar, som laserterapi eller receptbelagda krämer, kan rodnaden på näsan minskas avsevärt.
 • Reducerad svullnad: Behandlingar kan hjälpa till att minska svullnaden och obehaget som ibland följer med en röd näsa.
 • Förbättrad hudkvalitet: Hudvårdsbehandlingar och rekommenderade produkter kan förbättra hudens kvalitet och minska irritation.
 • Ökat självförtroende: Genom att minska synligheten av en röd näsa kan behandlingar öka självförtroendet och förbättra livskvaliteten.

Egenvård

Egenvård är en viktig del av att hantera och förhindra återkommande problem med en röd näsa. Här är några tips för egenvård:

 • Använd solskydd: Skydda din näsa från solens skadliga strålar genom att använda solskyddsfaktor och bära en hatt med bred brät.
 • Lämplig hudvård: Använd milda och skonsamma hudvårdsprodukter som är avsedda för känslig hud.
 • Rengöring: Tvätta näsan försiktigt med ljummet vatten och en mild tvål, undvik att gnugga hårt eller använda grova handdukar.
 • Fuktgivare: Applicera en fuktgivande kräm eller salva för att bevara hudens fuktbalans.
 • Håll dig borta från irritanter: Undvik starka dofter, alkoholbaserade produkter eller andra ämnen som kan irritera din näsa.
 • Rådgör med en hudterapeut: Regelbundna besök hos en hudterapeut kan hjälpa dig att utveckla en skräddarsydd hudvårdsrutin och behandlingsplan.
Sammanfattningsvis kan en röd näsa vara ett påtagligt besvär, men med rätt behandling och egenvård kan du förbättra och hantera detta vanliga hudproblem. Genom att förstå orsakerna bakom en röd näsa och genom att använda rätt behandlingsmetoder och hudvårdsrutiner kan du sträva efter en friskare och mer bekväm näsa.