Rynkor

Rynkor är ett vanligt åldrandestecken som påverkar oss alla förr eller senare. Dessa fina linjer och veck i huden kan vara en källa till oro för många, men det finns metoder att hantera och behandla dem. Låt oss börja med att ta en snabb titt på vad rynkor är och hur de påverkar vår hud.Rynkor är fördjupade linjer eller veck som bildas på hudens yta över tiden. De är oftast resultatet av en kombination av naturliga åldrande processer, solens skadliga strålar och andra faktorer som påverkar hudens hälsa.

Bakgrundsbild av Kerstin Esberg för mobil vy
Författare: Kerstin Esberg Senast uppdaterad: 2023-09-05

Kerstin är auktoriserad hudterapeut, tidigare ledamot av SHR och har arbetat i egen regi sedan 1984

Vad orsakar rynkor?

För att förstå hur man behandlar rynkor är det viktigt att känna till vad som orsakar dem. Här är några vanliga orsaker till rynkor:

 • 1. **Åldrande:** En av de huvudsakliga orsakerna till rynkor är åldrandet. Med åren minskar produktionen av kollagen och elastin i huden, vilket resulterar i förlust av elasticitet och fasthet.
 • 2. **Solskador:** Överexponering för solens skadliga UV-strålar kan bryta ned kollagen och elastin i huden och leda till rynkor och fina linjer.
 • 3. **Rökning:** Rökning har en negativ effekt på hudens hälsa och kan accelerera åldrandet av huden, inklusive rynkbildning.
 • 4. **Ansiktsuttryck:** Upprepade ansiktsuttryck, som rynkor i pannan eller kråksparkar runt ögonen, kan orsaka rynkor över tiden.
Att förstå de underliggande orsakerna till dina rynkor är nyckeln till att välja rätt behandlingsmetod.

Hur ser rynkor ut?

Rynkor kan variera i utseende och plats på kroppen. Här är några vanliga typer av rynkor och hur de kan se ut:

 • 1. **Finna linjer:** Dessa är små, tunna linjer som kan förekomma på olika delar av ansiktet, som runt ögonen och på överläppen.
 • 2. **Djupa rynkor:** Djupare veck i huden, som nasolabialveck (smilveck) och pannveck, är mer framträdande och kan vara mer bekymmersamma.
 • 3. **Kråksparkar:** Rynkor som bildas i ögonens yttre hörn när vi ler eller skrattar kallas kråksparkar.
 • 4. **Hals- och dekolletagerynkor:** Rynkor kan även förekomma på halsen och dekolletaget, särskilt efter långvarig solskada.
Rynkor kan vara permanenta eller tillfälliga och variera i djup och synlighet.

Behandla rynkor

Vi behandlar rynkor med följande behandlingar:

Förväntat resultat vid behandling

När det kommer till behandling av rynkor finns det flera alternativ att överväga. Resultaten kan variera beroende på typen av rynkor och behandlingsmetod, men här är några förväntade resultat vid behandling:

 • 1. **Minskad synlighet:** Effektiva behandlingar kan minska synligheten av rynkor och fina linjer, vilket ger en jämnare hudton.
 • 2. **Förbättrad hudens struktur:** Vissa behandlingsmetoder kan förbättra hudens struktur och elasticitet, vilket ger en fastare och ungdomligare look.
 • 3. **Förhindra nya rynkor:** Rätt vård och hudvårdsrutiner kan hjälpa till att förhindra nya rynkor från att bildas och bevara de befintliga resultaten.
 • 4. **Förhöjt självförtroende:** Genom att behandla rynkor kan du öka ditt självförtroende och känna dig mer bekväm i din egen hud.
Det är viktigt att notera att resultatet kan variera från person till person och att regelbunden vård och uppföljning kan vara nödvändig för att upprätthålla resultatet.

Egenvård

För att förebygga och hantera rynkor på egen hand finns det flera steg du kan ta:

 • 1. **Använd solskydd:** Applicera dagligen ett brett spektrum solskyddsmedel med högt SPF för att skydda din hud mot solens skadliga strålar.
 • 2. **Rök inte:** Undvik rökning och passiv rökning, eftersom rökning accelererar åldrandet av huden och kan orsaka rynkbildning.
 • 3. **Hudvård:** Använd hudvårdsprodukter som innehåller antioxidanter och fuktgivande ingredienser för att bevara hudens hälsa och förebygga rynkor.
 • 4. **Hälsosam livsstil:** En balanserad kost och regelbunden motion kan bidra till att upprätthålla hudens hälsa och ungdomlighet.
 • 5. **Konsultera en hudterapeut:** Om du har frågor om rynkor eller vill ha professionell rådgivning, kontakta en erfaren hudterapeut eller dermatolog.
Att hantera och behandla rynkor kräver engagemang och en helhetsinriktad strategi. Med rätt vård och behandling kan du bevara din hudens ungdomlighet och strålning även när åren går.