Skin Tags

Skin tags, även kända som hudflikar eller fibrom, är små mjuka utväxter som vanligtvis hänger från huden. De är ofarliga, men de kan vara kosmetiskt störande och ibland orsaka obehag om de gnids mot kläder eller smycken. I denna artikel kommer vi att utforska snabba fakta om skin tags och hur de kan behandlas eller avlägsnas av hudterapeuter.

Bakgrundsbild av Kerstin Esberg för mobil vy
Författare: Kerstin Esberg Senast uppdaterad: 2023-09-05

Kerstin är auktoriserad hudterapeut, tidigare ledamot av SHR och har arbetat i egen regi sedan 1984

Vad orsakar skin tags?

Orsakerna till skin tags är inte helt klara, men det finns flera faktorer som kan spela in i deras utveckling:Friktion: Skin tags kan uppstå där huden gnider mot sig själv eller kläder, som nacken, armhålan eller ljumsken.Hormoner: Vissa förändringar i hormonnivåer, såsom under graviditet, kan öka risken för att utveckla skin tags.Övervikt: Överviktiga personer har ibland en högre förekomst av skin tags, troligen på grund av ökad friktion och hudveck.Ärftlighet: Det finns en tendens att skin tags kan vara ärftliga, vilket innebär att om det finns en familjehistoria av dem, kan du vara mer benägen att utveckla dem själv.

Hur ser skin tags ut?

Skin tags är vanligtvis små, mjuka, hängande utväxter som varierar i storlek från några millimeter till några centimeter. De har en hudfärgad eller något mörkare nyans och är oftast smala vid basen och bredare vid toppen. De är helt smärtfria och tenderar inte att ändra färg över tid.

Behandla skin tags

Vi behandlar skin tags med följande behandlingar:

Förväntat resultat vid behandling

Om du väljer att behandla eller ta bort skin tags av kosmetiska skäl eller på grund av obehag, finns det flera metoder som kan användas:Klippning: Hudterapeuten kan använda en steril sax eller skalpell för att klippa bort skin tag vid basen. Detta är en snabb och enkel procedur.Kryoterapi: En flytande kväveapplikation kan användas för att frysa och avlägsna skin tags. Detta kan orsaka en liten brännande känsla, men det är vanligtvis väl tolererat.Elektrokirurgi: En liten elektrisk ström kan användas för att bränna bort skin tags. Detta är också en effektiv metod.Ligering: Hudterapeuten kan använda en tunn tråd eller tråd för att snöra av skin tag vid basen. Detta får blodtillförseln att avstanna, och skin tag kommer att torka ut och falla av.

Egenvård

Efter behandling eller borttagning av skin tags är det viktigt att följa goda egenvårdstips för att undvika komplikationer och förebygga ytterligare utväxter:Håll området rent och torrt: Tvätta försiktigt och torka området efter duschen.Undvik gnidning: Försök att undvika gnidning eller irritation av området där skin tag tidigare fanns.Följ hudterapeutens råd: Om du har fått råd från en hudterapeut, följ deras instruktioner noggrant för att säkerställa en smidig läkningsprocess.Sammanfattningsvis är skin tags vanliga, ofarliga utväxter som kan avlägsnas om de orsakar obehag eller av kosmetiska skäl. Om du överväger att ta bort skin tags, konsultera en hudterapeut för att diskutera de bästa behandlingsalternativen för dina behov.