Soborroiska Keratoser

Soborroiska Keratoser: Vad Du Behöver VetaSoborroiska keratoser, även kända som senila keratoser eller seborrhoiska verruker, är vanliga hudtillstånd som kan påverka människor i alla åldrar. Dessa godartade hudförändringar kan vara oroande när de först dyker upp, men de är oftast ofarliga. I denna artikel kommer vi att utforska vad soborroiska keratoser är, vad som orsakar dem, hur de ser ut, och vilka behandlingsalternativ som finns tillgängliga. Dessutom kommer vi att diskutera egenvårdsåtgärder som kan hjälpa dig att hantera dessa hudbesvär.

Bakgrundsbild av Kerstin Esberg för mobil vy
Författare: Kerstin Esberg Senast uppdaterad: 2023-09-05

Kerstin är auktoriserad hudterapeut, tidigare ledamot av SHR och har arbetat i egen regi sedan 1984

Vad orsakar soborroiska keratoser?

Orsakerna Bakom Soborroiska KeratoserSoborroiska keratoser är resultatet av en ackumulering av keratin, ett protein som finns naturligt i vår hud. Denna överproduktion av keratin leder till bildandet av skrovliga, fjällande hudförändringar. Orsakerna till denna överproduktion är inte helt klara, men flera faktorer kan bidra till deras uppkomst:

 • Ålder: Soborroiska keratoser är vanligare hos äldre personer och ökar i frekvens med åldern.
 • Genetik: Det finns en ärftlig komponent till tillståndet, vilket innebär att om någon i din familj har soborroiska keratoser, ökar risken för att du också kan utveckla dem.
 • Solens påverkan: Långvarig och upprepande exponering för solens UV-strålar kan öka risken för att utveckla dessa hudförändringar.
 • Hormonella förändringar: Vissa hormonella förändringar, som de som sker under graviditet eller vid användning av hormonbaserade preventivmedel, kan påverka hudens keratinproduktion.

Hur ser soborroiska keratoser ut?

Detaljerad Beskrivning av Soborroiska KeratoserSoborroiska keratoser har en karakteristisk utseende som gör dem relativt lätta att identifiera. Dessa förändringar är vanligtvis:

 • Färg och textur: Soborroiska keratoser är oftast brunaktiga eller svarta och kan variera i storlek från några millimeter till flera centimeter i diameter. De har en fjällande eller vårtliknande yta.
 • Form: De kan vara platta eller något upphöjda och har vanligtvis en rund eller oval form.
 • Kant: Kanten av soborroiska keratoser är ofta tydlig och skarp, vilket ger dem ett distinkt utseende.
 • Kliande: De flesta soborroiska keratoser är inte kliande eller smärtsamma, men vissa kan bli irriterade om de gnids eller repas.

Behandla soborroiska keratoser

Vi behandlar soborroiska keratoser med följande behandlingar:

Förväntat resultat vid behandling

Behandling av Soborroiska Keratoser: Vad Du Kan Förvänta DigSoborroiska keratoser behöver vanligtvis inte behandlas av medicinska skäl, men många väljer att göra det av kosmetiska skäl eller om de orsakar obehag. Här är några behandlingsalternativ och vad du kan förvänta dig:

 • Kryoterapi: En vanlig behandlingsmetod där den påverkade hudområdet frysas med flytande kväve. Detta leder till att de keratoser avskalas och faller av, oftast inom några veckor.
 • Elektrokirurgi: En läkare använder elektrisk ström för att avlägsna soborroiska keratoser. Detta är en snabb och effektiv metod, men det kan lämna ärr.
 • Laserterapi: Laser används för att bryta ner de onormala hudcellerna. Detta är särskilt effektivt för små keratoser och ger oftast minimala ärr.
 • Topisk behandling: Vissa receptbelagda krämer och salvor kan användas för att behandla soborroiska keratoser över tid. Denna metod är vanligtvis långsammare och kräver tålamod.
Resultaten av behandling varierar beroende på vilken metod som används och individen. De flesta upplever dock en förbättring i hudens utseende och känner sig nöjda med resultatet.

Egenvård

Egenvårdstips för Soborroiska KeratoserOm du har soborroiska keratoser eller vill förebygga deras uppkomst, här är några egenvårdstips som kan vara till hjälp:

 • Solskydd: Använd alltid solskyddsfaktor när du är utomhus, och bära skyddande kläder och hattar för att minimera exponeringen för solen.
 • Fuktighet: Håll huden väl återfuktad med en mild och fuktgivande kräm. Detta kan minska risken för att utveckla nya keratoser och lindra irritation.
 • Försiktig exfoliering: Undvik grov exfoliering av områden med soborroiska keratoser, eftersom detta kan irritera dem. Istället kan du använda en mjuk exfolierande kräm om din hudtolererar det.
 • Konsultera en hudterapeut: En hudterapeut kan ge dig råd om hudvårdsprodukter som passar din hudtyp och kan också utföra professionella behandlingar om du önskar det.
Sammanfattningsvis är soborroiska keratoser vanliga och ofarliga hudförändringar som kan behandlas om de orsakar besvär eller kosmetiska bekymmer. Genom att förstå deras orsaker, utseende och behandlingsalternativ kan du ta kontroll över din hudhälsa och trivas med en klarare och mer strålande hy. Om du